Puszysta babka zebra
Pyszna, delikatna a zarazem lekko wilgotna.
Idealna na świąteczny stół.
Składniki :
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 250g margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka wody,
- margaryna do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy.
Margarynę włóż do rondelka i postaw na bardzo małym ogniu tak aby się roztopiła. Białka ubij na sztywną piankę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Dodaj do piany po jednym żółtku oraz partiami wlej margarynę, wodę oraz wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy odlej i wsyp kakao. Zmiksuj na jednolitą masę. Formę wysmaruj margaryną oraz posyp bułką tartą. Masę wlej na przemian po 1 łyżce, raz jasną raz ciemną. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 min.
pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Musi być na prawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJaka ładna :) Perfekcyjne paski :)
OdpowiedzUsuńpyszny tylko musiałam robić dwa razy bo się za pierwszym wyjąć nie chciał i się rozwalił :(
OdpowiedzUsuńMoże babka była za ciepła lub zapomniałaś posmarować i posypać blaszki.
UsuńCieszę się że smakowała :)
Jutro znów będę ją piekła dla najbliższych :)
Wesołych Świat
witam ja piekie taką babkie tylko ze szlkanką oleju
OdpowiedzUsuńmi wyszedł zakalec czemu/
OdpowiedzUsuńprzykro mi, niestety nie wiem co mogło pójść nie tak
UsuńJest przepyszna jedną upiekłam i już zjedli teraz piekę drugą
UsuńZamiast wody dałam mleko i wyszło rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do dodanie zdjęcia na fb Anyzkowa :)
UsuńPozdrawiam !