Babka "zebra" warstwowa
Składniki :
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 100g miękkiego masła,
- 200g cukru pudru,
- 7 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- masło do posmarowania formy,
- kasza manna do posypania formy.
Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń. Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Wysmaruj blaszkę masłem i posyp kaszą manną. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 4 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową). Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
mmmm.... musi być przepyszna... z pewnością się skuszę!:)
OdpowiedzUsuńjaka urocza! pomysłowo, by taką pasiastą babę upiec :]
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje. Inaczej niż wszystkie :)
OdpowiedzUsuńheh fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpiękne Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńPiekna!
OdpowiedzUsuńWuaw!!!! il est superbe et sans doute une vrai délice!
OdpowiedzUsuńBisous
Ale słodkości.. Pięknie słodko, ta babka wygląda :) Szkoda że się odchudzam :>
OdpowiedzUsuńczekamynacud.blog.pl
Babki zebra w takiej wersji jeszcze nie widziałam . :)
OdpowiedzUsuńPiękna! I jakie ma cudowne łatki :)
OdpowiedzUsuńUroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich pierwszych ciast! <3
OdpowiedzUsuńnie rozumiem czegoś. Czy każdą warstwę wstadzam po kolei na 8 minut? czy tylko pierwsza?
OdpowiedzUsuńKażdą warstwę piecz około 8-10 minut
OdpowiedzUsuńa czy wtedy przy takim czasie pieczenia ta dolna warstwa będzie za bardzo spieczona a na na samej górze niedopieczona? czy babka na pewno wyjdzie?
UsuńProszę się nie martwic, babka się nie spiecze.
UsuńPiekłam już drugi raz z tym sposobem i wszystko było w porządku.
Tutaj link do ciasta warstwowego --> http://anyzkowo.blogspot.com/2014/02/ciasto-warstwowe.html
Pieczony tym samym sposobem.
Czy zamiast mąki kukurydzianej mogę dać mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Mozesz zastąpić mąka pszenna lub budyniem
Usuń