poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kompot wigilijny z suszu

Kompot wigilijny z suszu

Święta nie mogą się obejść bez  kompotu z suszonych owoców.
Choc znam osoby które na widok kompotu dostają gęsiej skórki. 
Uwielbiam jego kolor i niezwykły aromat.

Składniki : 100g suszonych śliwek, 50g suszonych jabłek, 6 szt suszonych gruszek, 1 pomarańcz, 1 płaska łyżka goździków, laska cynamonowa, 4 łyżki miodu.

Przygotowanie : Pomarańcz dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze części. Do rondla wrzuć wszystkie suszone owoce, pomarańcz, cynamon, goździki i wlej miód. Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 25-30 minut.



2 komentarze:

  1. Pamiętam jak nie mogłam przekonać się do tego kompotu jeszcze 2 lata temu, ale teraz już spokojnie mogę go pić i mnie nie wykręca :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, muszę to napisać - pomarańcza (owoc) - to rodzaj żeński i tak też się odmienia: "ta pomarańcza, sok z jednej pomarańczy, pomarańczę opłukać". Pomarańcz to nazwa koloru.
    A kompocik pychotka. Pozdrawiam :-)
    ~Rose

    OdpowiedzUsuń

Print