Pączki z bitą śmietaną
Składniki :
- 50g świeżych drożdży,
- 500g mąki,
- 6 żółtek,
- 1/3 szklanki mleka,
- 100g roztopionego masła,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- olej do smażenia,
- 500-600 ml śmietany 30%,
- 4-5 łyżek cukru pudru,
- śmietan fix,
- 100g mlecznej czekolady,
- prażone migdały. ( u mnie krojone w słupki ).
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wysp mąkę. Dodaj rozczyn, cukier, masło i żółtka. Wlej rozczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Odstaw do wyrośnięcia. Pączki smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubij na sztywno. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Pączki przekrój na pół. Przełóż bitą śmietaną. Górę pączków posmaruj czekoladą i posyp migdałami.
Ale urocze :) <3 W smaku jestem pewien, że są pyszne :D
OdpowiedzUsuńCzysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuń