Galaretka z udźca z indyka
Składniki :
- 2 nieduże udźce z indyka,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- seler,
- cebula,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- sól,
- żelatyna. ( 2 łyżki na 1 l bulionu )
Przygotowanie
:
Mięso zalej wodą i wrzuć
warzywa. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś na wolnym ogniu
około 1 godziny. Pod koniec gotowania dopraw solą i
pieprzem. Mięso z indyka obierz z kości. Marchewki pokrój na mniejsze
kawałki. Powstały bulion odcedź, żelatynę rozpuść w rosole. Do miseczki lub plastikowego pojemniczka wrzuć pokrojone marchewki oraz mięso drobiowe. Zalej
bulionem z
żelatyną. Galaretkę wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz