piątek, 5 lutego 2016

Galaretka z udźca z indyka

Galaretka z udźca z indyka 


 Składniki :
  • 2 nieduże udźce z indyka,
  •  3 marchewki, 
  • 3 pietruszki,
  • seler,
  • cebula,
  • liść laurowy,
  •  ziele angielskie,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • żelatyna. ( 2 łyżki na 1 l bulionu )

Przygotowanie :
 
  Mięso zalej wodą i wrzuć warzywa. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 1 godziny.  Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Mięso z indyka obierz z kości. Marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Powstały bulion odcedź, żelatynę rozpuść w rosole. Do miseczki lub plastikowego pojemniczka  wrzuć pokrojone marchewki  oraz mięso drobiowe. Zalej bulionem z żelatyną. Galaretkę wstawiamy do lodówki aż stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print