sobota, 20 lutego 2016

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski 

Składniki :
  • 1/2 główki  białej kapusty,
  • 400g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 400g dziczyzny,
  • swojska wędzona kiełbasa,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kminek,
  • 4-5 szt grzybów suszonych,
  • 2 łyżki masła,
  • olej.
 Przygotowanie :
 
Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni  rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso potnij na kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do kapusty.  Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Duś około  60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print