Bigos myśliwski
Składniki :
- 1/2 główki białej kapusty,
- 400g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 400g dziczyzny,
- swojska wędzona kiełbasa,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- kminek,
- 4-5 szt grzybów suszonych,
- 2 łyżki masła,
- olej.
Przygotowanie :
Grzyby
zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście
laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni rozpuść
masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i
posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z
cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso potnij na
kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do
kapusty. Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam
żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z
mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się
moczyły. Duś około 60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do
smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz