czwartek, 18 lutego 2016

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe


Składniki biszkopt :  ( blacha 24 cm x26 cm )
  • 6 jajek, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki budyń cytrynowy :
  • 1/2 szklanki soku z cytryny,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200g miękkiego masła. 
Przygotowanie budyń cytrynowy :

Do garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.

Składniki masa śmietankowa :
  • 400 ml śmietanki 30 %,
  • 2 opakowania śmietan fix ,
  • 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie masa śmietankowa :

Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix.  Ubij na sztywno.
Składniki dodatkowe :
  •  herbatniki ( u mnie maślane i kakaowe )
  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny.
 Przygotowanie :
 Biszkopt przekrój na pół. Do blaszki włóż spód biszkoptu i wlej masę cytrynową. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Ciasto posmaruj bitą śmietaną. Na górze ułóż herbatniki.
Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny.  

 


1 komentarz:

Print