Ciasto mandarynkowe
Składniki biszkopt :
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki :
- 3 galaretki pomarańczowe,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 2 małe puszki mandarynki w syropie,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 3-4 łyżki cukru pudru.
1 galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tężejącą wylej na biszkopt i włóż na chwilę do lodówki.
Drugą galaretkę pomarańczową rozpuść 1/4 szklance gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia. Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej to śmietany i starannie wymieszaj. Dodaj odsączone mandarynki. Masę wylej na galaretkę z biszkoptem. Włóż do lodówki.
Pozostałe galaretki rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wylej do podłużnych naczyń i pozostaw do stężenia. Wytnij kwadraciki i posyp mini ciasto.
Całe ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.
wygląda pysznie, tak wiosennie już:) musi być bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńLepo sklopljen kolač, baš privlačan
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Kocham mandarynki :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWlasnie zaczelam robic😊 biszkopt sie piecze Nie wiedzialam tylko czy dodac olej? Jest w skladnikach ale w wykonaniu juz nie. Zrobilam bez ostatecznie
OdpowiedzUsuń