środa, 16 października 2013

Gulasz wieprzowy z dynią

Gulasz wieprzowy z dynią


Składniki :
  • 400-500g karczku wieprzowego, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka,
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 średniej dyni, 
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie (4kuleczki), 
  • 2 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :

Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, seler, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 40-50 godziny co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojoną dynię i duś jeszcze z 10 minut.  Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z pieczywem.




1 komentarz:

Print