Domowy ketchup
Pyszny domowy ketchup. 
Najlepszy do pizzy czy mięs.
Choć mój maluszek najbardziej lubi wersje gdzie może sobie posmarować kanapkę.  
Składniki :
- 1 kg dojrzałych pomidorów
 - 2 cebule
 - 4-5 ząbków czosnku
 - 100 ml octu jabłkowego
 - 3 łyżeczki cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - bazylia
 - oregano
 
Pomidory sparz i ściągnij skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Wszystko włóż do garnka i zblenduj mikserem. Gotuj 40-50 minut na wolnym ogniu. Wsyp przyprawy i gotuj ponownie przez 40 minut co jakiś czas mieszając. Sos powinien zrobi się gęsty.
 
Też robię takie sos, domowe są najlepsze. Piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnyy:)
OdpowiedzUsuńTeż robię domowy ketchup, ale Twój przepis muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńrobisz piękne zdjęcia swoim potrawom, zatem czemu dodajesz ich tak mało? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDomowy musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńA jak długo można przechowywać jaki domowy ketchup?
OdpowiedzUsuńW lodówce ok 10-14 dni.
UsuńAle jak poddasz go pasteryzacji i podzielisz do mniejszych słoiczków to bedziesz mógł się cieszy dobrym smakiem przez długi czas :)
Pozdrawiam ciepło, Ewellina
tylko po co tyle octu? dałam połowe tego co jest w przepisie a i tak jest mocno wyczuwalny :-/
OdpowiedzUsuń