wtorek, 22 stycznia 2013

Klopsy w sosie koperkowym

Klopsy w sosie koperkowym 

Pyszny, dietetyczny obiadek.
Idealny dla dzieciaczków.

Składniki : 350g mięsa mielonego indyczego, 3 ugotowane marchewki (np. z rosołu), 1 mała bułeczka namoczona w mleku, sól, pieprz, jajko.


Składniki  sos koperkowy : koperek świeży, 1 łyżka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.



Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę, pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.



Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 



Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem. 

3 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu chodzą za mną pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tus albondigas me parecen geniales, bajas en calorias y super refrescantes. Una gran receta, gracias por compartirla. Bss.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby tak mój synek jeszcze koperek lubił ;-)
    Pulpeciki świetne!:)

    OdpowiedzUsuń

Print