niedziela, 3 grudnia 2017

Świąteczny tort piernikowy

Świąteczny tort piernikowy 


Tradycyjne ciasto piernikowe które moja mama co roku przygotowuje na święta z masą z kaszy manny w nowoczesnej formie  - w formie tortu ! Cudowne połączenie piernikowego ciasta przełożonego powidłami śliwkowymi i masą czekoladową. Z pewnością zaskoczysz swoich gości !

Składniki ciasto: (3 okrągła x blaszka 18 cm )

  •  4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki miodu, 
  • 1 szklanka Oleju Wielkopolskiego Miks z Kokosem,
  • 1 szklanka czarnej herbaty, ( mocno zaparzona z 2 torebek )
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki sody.
 Przygotowanie :

Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej partiami miód, olej i herbatę.  Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Podziel ciasto na 3 równe części. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piecz osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.  


Składniki masa :
  •  500g serka mascarpone,
  • 250ml zimnej śmietanki 36%,
  • 300g czekolady gorzkiej,
  • 3-4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie masy :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Ostaw do ostygnięcia.  Śmietankę ubij mikserem. Nie przerywając miksowania dodaj partiami serek mascarpone oraz wsyp cukier puder. Dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.

Pozostałe składniki :
Przygotowanie tortu :

Każdy blat nasącz ulubionym alkoholem oraz posmaruj warstwę powideł. Masę czekoladową podziel na 3 części. Pierwszy blat ciasta posmaruj masą oraz przykryj drugim ponownie rozsmaruj masę czekoladową. Połóż trzeci blat ciasta i rozsmaruj masę na górze ciasta oraz boki. Tort włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj pierniczkami.





Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez www.olejkonwenanse.pl  
 #olejkonwenanse  #OlejWielkopolski

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print