poniedziałek, 18 grudnia 2017

Świąteczne pralinki z kaszy jaglanej

Świąteczne pralinki z kaszy jaglanej 

Pyszne pralinki o świątecznej nucie z duża ilością bakali
 to świetna propozycja na zdrowy deser.
Dzięki olejowi z nasion lnu są wyjątkowo zdrowe.
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w oleju przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.  
Pralinki świetnie nadają się na prezent dla bliskiej osoby.


Składniki :
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki oleju lnianego SemCo ,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
  •  3/4 szklanki orzechów włoskich,
  • 50g daktyli,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • dodatkowo : garść orzechów włoskich oraz wiórki kokosowe do obtaczania.  
Przygotowanie :

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Kaszę opłucz pod gorącą wodą. Przełóż do rondelka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Ostudź i przełóż do miski. Dodaj kakao, przyprawę do pierników, wiórki kokosowe, orzechy i daktyle. Wlej olej. Całość zblenduj - masa nie musi być gładka. W dłoniach uformuj niewielkie kuleczki. Przygotuj posypkę. Orzechy posiekaj i przełóż do miseczki. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Kulki obtocz w posypce. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny. 


 

2 komentarze:

  1. Podoba mi się dodatek tego oleju lnianego. Może spróbuję zrobić takie pralinki, jeśli wystarczy mi czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek oleju sprawia że pralinki są wyjątkowo szlachetne :) Zdrowe i pyszne.
      Mam nadzieję że zdążysz wypróbować przepis :) Wesołych Świąt !

      Usuń

Print