niedziela, 3 grudnia 2017

Śledzie z bakaliami i wędzoną śliwką

Śledzie z bakaliami i wędzoną śliwką


Tradycyjne śledzie w całkowicie nowej odsłonie - marynowane w oleju rzepakowym z bakaliami i niezwykle aromatycznej śliwce wędzonej. Koniecznie musi zagościć to danie na świątecznym stole !
Świetnie nadaje się jako przekąska - przekonajcie się sami !


Składniki :
  •  300g filetów śledziowych matiasów,
  • 150g  orzechów włoskich,
  • 150g migdałów,
  • 3 - 4 szt śliwki wędzonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 150ml - 200 ml oleju Wielkopolski  rzepakowy,
  • 2 łyżki octu jabłkowego.
Przygotowanie :

Filety wymocz w zimnej wodzie przez noc. Najlepiej zmieniając wodę 2-3 razy. Osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp cynamonem. Orzechy i migdały upraż na suchej patelni. Śliwki potnij w paseczki.  Ułóż w słoiku śledzie, następnie skrop octem jabłkowy i ułóż bakalie. Powtarzaj czynność. Całość dociśnij w słoiku i zalej olejem rzepakowym. Słoik włóż do lodówki na 3-4 dni.

  
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez www.olejkonwenanse.pl  
 #olejkonwenanse  #OlejWielkopolski


  #OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print