niedziela, 10 grudnia 2017

Kremówka na biszkopcie z bitą śmietaną

Kremówka na biszkopcie z bitą śmietaną 


Składniki biszkopt jasny : ( blaszka 24cmx26cm )
  • 8 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • do nasączania biszkoptu : adwokat,
  • cukier puder- po posypania ciasta.
Przygotowanie biszkoptu :


Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. wsyp mąkę przesianą   z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Dodaj olej. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 20 minut.
Składniki krem budyniowy :
  • 3 żółtka,
  • 3 szklanki mleka,
  • 100g cukru pudru,
  • aromat waniliowy,
  • 100g masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie kremu budyniowego :
Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Wsyp cukier puder i zagotuj.  Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj żółtka i aromat. Zmiksuj całość i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.  

Masło zmiksuj i dodaj partiami budyń.

Przygotowanie masy śmietankowej :
  • 400ml kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan fixu. 
Przygotowanie masy śmietankowej :

Śmietanę zmiksuj na wysokich obrotach z cukrem pudrem i fixem.

Przygotowanie ciasta :

Biszkopt przekrój na pół. Jedną cześć nasącz adwokatem. Rozsmaruj pół porcji bitej śmietany i wylej masę budyniową. Górę posmaruj drugą częścią masy śmietankowej. Połóż drugi biszkopt i posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.





1 komentarz:

Print