czwartek, 21 grudnia 2017

Zupa krem z buraków z wędzoną śliwką i pieczonymi pierogami

Zupa krem z buraków z wędzoną śliwką
i pieczonymi pierogami 


Święta, to wspaniały czas na który czekamy cały rok. To taki dodatkowy urlop, wypełniony szczęściem, spokojem i spotkaniami z rodziną.
Jest to jedyny okres w roku w którym nikt Ci nie wypomni, że jesz czegoś za dużo lub ćwiczysz mniej  a wyrzuty sumienia,  chowają się gdzieś głęboko za pysznymi potrawami, które czekają na Ciebie.
Co jednak stoi na przeszkodzie aby coś zmienić i drobnym kosztem sprawić, aby jednak było bardziej zdrowo a jednak wciąż tak samo pysznie? Absolutnie nic.
Jest dużo możliwości, aby dania przygotować w ten sposób, by zachowały swój urok a jednocześnie były bardziej optymalne dla naszego organizmu - aby po prostu były zdrowsze.
Niektóre składniki z powodzeniem można wymienić na ich zdrowsze wersje, 
zachowując smak.
Aby udowodnić, że to nic trudnego wraz z Optimą zaprezentuję Wam moją odsłonę popularnego dania którym jest zupa krem z buraków z wędzoną śliwką i pieczonymi pierogami . 

Zapraszam na stronę Optymalne Święta z Optimą znajdziecie tam inspiracje na optymalne potrawy świąteczne ! 

 Składniki zupa krem:
  •  1 kg buraków,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  •  ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • 1 łyżka Optima Omega 3,
  • 2 wędzone śliwki.
Przygotowanie :

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej Optima Omega 3 i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż chwilę.Wlej bulion. Wrzuć śliwki, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.Dopraw solą i pieprzem.  Wyciągnij śliwki i całość zlenduj. 

Składniki pieczone pierogi : 
  •  500g mąki,
  • 7g drożdży instant,
  • 2 jajka ( w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki Optima Omega 3, ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczka kurkumy,
  • 200ml mlek,
  •  1 roztrzepane jajko, ( do posmarowania pierogów )
  • pestki dyni.
 Przygotowanie:

 Mleko podgrzej. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj drożdże,kurkumę, cukier i sól. Wbij jajka  i wlej ciepłe mleko. Wrzuć Optima Omega 3Wyrób jednolite ciasto. Przykryj ściereczką  i pozostaw do wyrośnięcia na 60minut.

 Składniki farsz :
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów ( podgrzybki ),
  • 700g pieczarek,
  • 1 łyżka Optima Omega 3,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.


Przygotowanie :

Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Pozostaw 30min aż bedą miękkie. Posiekaj. Na patelni rozgrzej Optima Omega 3. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Pieczarki oraz namoczone podgrzybki dobro posiekaj( w temperaturze pokojowej )Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierogi. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziarnami dyni. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 30minut.




 

1 komentarz:

Print