środa, 15 czerwca 2016

Pizza z wędzoną kiełbasą

Pizza z wędzoną kiełbasą 



  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
 
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 


 Składniki :
  • wędzona kiełbasa, 
  • pieczarki,
  • cebula,
  • pomidorki koktajlowe,
  • serek topiony,
  • starta mozzarella,
  • sos pomidorowy.

Przygotowanie :


Podziel ciasto na 2 części. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek. Posmaruj pomidorowym sosem i posyp mozzarellę. Ułóż pokrojone pieczarki, cebulę, kiełbasę i pomidorki koktajlowe.
 
Pizze zawsze włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze powyżej 200 stopni. Pizza jest gotowa jeśli od spodu jest rumiana.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print