czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasto truskawkowe ( sernik na zimno )

Ciasto truskawkowe
( sernik na zimno ) 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 kopiate łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 200 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Składniki masa truskawkowa :

  • 700g sera na twaróg mielonego (w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 300g-400g świeżych truskawek ( do masy ),
  • truskawki świeże na wierzch ciasta.

Przygotowanie cista :

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź.
Truskawki zmiksuj na mus i połącz z serem.
Do masy serowo-truskawkowej wolnym strumieniem wlej żelatynę.
Dokładnie połącz składniki.

Biszkopt pokrój na paski. Ułóż co drugi w blaszce. W puste miejsce wlej masę. Resztę masy wysmaruj na górę ciasta. Na górze ułóż obok siebie truskawki przekrojone na pół. Włóż do lodówki.

Galaretkę przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej tężejącą na ciasto. Całość włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.


3 komentarze:

Print