wtorek, 21 czerwca 2016

Zakręcone paluchy pizza

Zakręcone paluchy pizza 


  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
 
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 


Składniki nadzienie :
  •  300-400 ml sosu pomidorowego,
  • mozzarella,
  • czosnek, 
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Sos pomidorowy dopraw do smaku - solą, pieprzem, oregano. Dodaj przeciśnięty czosnek. 
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj  na prostokąt. Posmaruj sosem i posyp mozzarellą. Dłuższe boki ciasta zlep ze sobą. Nożem potnij paski około 2 cm. Każdy pasek zakręć 2-3 razy. Zakręcone paseczki ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 15 minut.  

 


4 komentarze:

  1. wyglądają pięknie, bardzo lubię tego typu wytrawne wypieki, choć nieczęsto takie przygotowuję czy zjadam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie!:) jak tylko dobiorę się do piekarnika..

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję, że to hit każdej imprezy.

    OdpowiedzUsuń

Print