wtorek, 11 listopada 2014

Placuszki twarogowe z jabłkami

Placuszki twarogowe z jabłkami



Składniki :
  • 200g twarogu,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Do miski wrzuć ser. Dodaj jajko, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz wlej śmietanę. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.  Wrzuć jabłka i delikatnie połącz składniki. W dłoniach uformuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

14 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentują! W smaku na pewno wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają znakomicie! *.*
    Pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwykle apetycznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze idealne i pięknie ujęte w kard. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaka śmietana? Na głębokim oleju czy na patelni smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)

      Śmietana dowolna - ja użyłam 18% gęstej.
      Placuszki smaż na patelni.

      Pozdrawiam !

      Usuń
  7. Dziękuję i przepraszam za banalne pytania, ale dopiero zaczynam moja przygodę z kuchnią:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Służę pomocą :)

    Zachęcam do dodania zdjęcia po przygotowaniu na fb Anyzkowo.

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie początkowo masa była rzadka i nie dała się formować. Po dodaniu większej ilości mąki, placuszki wyszły pyszne. Dla czteroosobowej rodziny lepiej od razu robić podwójną porcję

    OdpowiedzUsuń

Print