Chrupiące kulki jajeczno-serowe
Pyszne, kremowe w środku kulki serowo-jajeczne.
Świetne nadają się na przekąskę.
Świetne nadają się na przekąskę.
Składniki :
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki serka Arla Apetina naturalny,
- natka pietruszki,
- mąka do obtaczania jajecznych kulek.
- 1 rozbełtane jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Podsmaż całość cały czas mieszając. Lekkim strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania. Dodaj serek i wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jajka drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowany serowy beszamel. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki delikatnie. W dłoniach uformuj niewielkie kulki. Obtocz w mące, jajku i w bułce. Przełóż do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor.
Wpis dodaję do akcji :
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńChętnie przygotuję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, aż chce się schrupać ;)
OdpowiedzUsuńCzy dobre będą również na zimno? Czy masę na kulki mogę przygotować dzień wcześniej? Bardzo proszę o odpowiedz,szykuję urodzinowe menu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witam serdecznie,
UsuńKulki są równie smaczne na ciepło jak i na zimno.
Masę oczywiście można przygotować dzień wcześniej.
Bardzo dziękuję za odpowiedź:)Wykorzystam je:)
UsuńPozdrawiam:)
Ach i jeszcze jedno pytanko mam:)
OdpowiedzUsuńile z tego przepisu wychodzi kuleczek?Dziękuję za odpowiedz:)
Kulki robiłam z trochę większej łyżeczki niż do kawy.
OdpowiedzUsuńWyszło ich około 10-12 szt. Ale to wszystko zależy od wielkości.
Jeśli masa będzie się mocno klei do dłoni oprósz je mąką :)
Pozdrawiam, Ewelina