czwartek, 6 listopada 2014

Chrupiące kulki jajeczno-serowe

Chrupiące kulki jajeczno-serowe

Pyszne, kremowe w środku kulki serowo-jajeczne.
Świetne nadają się na przekąskę. 

Składniki :
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki serka Arla Apetina naturalny,
  • natka pietruszki,
  • mąka do obtaczania jajecznych kulek.
  • 1 rozbełtane jajko,
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Na patelni rozpuść masło.  Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Podsmaż całość cały czas mieszając. Lekkim strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania. Dodaj serek i wsyp sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jajka drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowany serowy beszamel. Wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki delikatnie.  W dłoniach uformuj niewielkie kulki. Obtocz w mące, jajku i w bułce. Przełóż do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor.


Wpis dodaję do akcji :

Dania z serkami kremowymi

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają, aż chce się schrupać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dobre będą również na zimno? Czy masę na kulki mogę przygotować dzień wcześniej? Bardzo proszę o odpowiedz,szykuję urodzinowe menu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Kulki są równie smaczne na ciepło jak i na zimno.

      Masę oczywiście można przygotować dzień wcześniej.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź:)Wykorzystam je:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ach i jeszcze jedno pytanko mam:)
    ile z tego przepisu wychodzi kuleczek?Dziękuję za odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kulki robiłam z trochę większej łyżeczki niż do kawy.
    Wyszło ich około 10-12 szt. Ale to wszystko zależy od wielkości.


    Jeśli masa będzie się mocno klei do dłoni oprósz je mąką :)

    Pozdrawiam, Ewelina

    OdpowiedzUsuń

Print