niedziela, 23 listopada 2014

Kluski śląskie z mięsem

Kluski śląskie z mięsem


Składniki kluski :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.
 Przygotowanie kluski :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.

Składniki farsz :
  • 500g karczku bez kości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka masła.
 Przygotowanie farszu :

Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Karczek zmiel. Dodaj podsmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko oraz bułkę tartą. Połącz składniki dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.  


5 komentarzy:

  1. żona mi takie robi a ja jej

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, kluchy, już od dawna się za nie zabieram. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym, oj zjadła :) Strasznie apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Print