czwartek, 27 listopada 2014

Pulpety w sosie pomidorowo-selerowym

Pulpety w sosie pomidorowo-selerowym



Składniki : 
  • 200g makaronu spaghetti, 
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego, 
  •  sól,
  •  pieprz, 
  • 1 łyżka ketchupu, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  •  1 cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 3-4 łodygi z selera naciowego,
  •  1 szklanka bulionu, 
  • 2 łyżki śmietany,
  •  1 łyżeczka tymianku,
  •  olej do smażenia.

Przygotowanie :

Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę,  sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem. 


 

3 komentarze:

Print