Pulpety w sosie pomidorowo-selerowym
Składniki
:
- 200g makaronu spaghetti,
- 400g mięsa mielonego wieprzowego,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 3-4 łodygi z selera naciowego,
- 1 szklanka bulionu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka tymianku,
- olej do smażenia.
Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj oraz tymianek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIdealnie, aż czuję ich aromat ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń