poniedziałek, 2 lipca 2012

Torcik jagodowy

Torcik jagodowy

Pyszny torcik jagodowy.
W sam raz na upalne dni bo wyciągnięty z lodówki jest bardzo chłodzący.
Torcik możesz przygotować z innymi owocami sezonowymi.

Składniki : 150g ciastek maślanych  kruchych , 50g masła, 5 łyżeczek żelatyny, 200g jagód, 400g serka śmietankowego, 150g śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Przygotowanie : Masło roztopić w rondelku. Ciasteczka przełożyć do woreczka i pokruszyć. Dokładnie wymieszać z roztopionym masłem.  Spód tortownicy wyłożyć ciastkami. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Serek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody , pozostawić do ostygnięcia. Jagody utrzeć w blenderze i dodać do sera. delikatnie połącz składniki. Kremówkę ubić. Do masy serowej dodaj kremówkę, wymieszaj dokładnie składniki.  miksując na wolnych obrotach wlej żelatynę. Całość masy jagodowej przelej na formy z ciasteczkami. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Ciasto udekoruj bitą śmietaną i posyp owocami. 







 

26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo i zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  2. Jak zawsze zjawisko i bajkowo! Pyszny torcik!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam mniam! wygląda bosko! a ten kolorek, pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. Na pewno spróbuję zrobić. Możliwe, że póki są truskawki, użyję ich zamiast jagód.
    Zapraszam na nowego bloga --> http://dasiapisze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie odwiedze, inspiracji nigdy dość :)

      Usuń
  5. Ale apetycznie wygląda :) Muszę zrobić coś w tym tygodniu z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jagodzianki ! Przeypyszne :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Jaka średnica tortownicy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam średniej tortowinicy. Około 23-24 cm.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. przecudny, przesłodki! zapraszam do moeje akcji słodkie wakacje! pozdrawiam adi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to bardzo cżesto odwiedzam Twój blog, masz piękne zdjęcia !

      Usuń
  8. Cudownie się prezentuje! Musi smakować wspaniale ,ach!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyborny torcik, u mnie im wiecej jagód tym lepiej !

      Usuń
  9. Wspaniały! A czym można zastąpić żelatynę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach z ekologiczną żywnością można kupić agar. Agar jest otrzymywany z glonów morskich, wiec jest pozytywnie tolerowany przez wegetarian.

      Usuń
  10. Bardzo fajny przepis i chętnie dodam go do akcji, ale proszę o zamieszczenie banerka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zrobiłam, tężeje w lodówce, postaram się zrobić zdjęcie.Mam nadzieję, że się udał, chociaż wyszedł mi malutki problem. Z reguły nie używam żelatyny w proszku i chyba popełniłam błąd zalewając od razu 5 ł/h wrzątkiem w ilości 1/4 szkl(chyba najpierw się ją rozpuszcza w odrobinie zimnej wody.Żelatyna w momencie stała się gęsta.Po ostudzeniu łyżeczką włożyłam ją do masy serowej,ponieważ używałam termomiksa myślałam, że się rozbije w tej masie,tymczasem cała żelatyna okręciła się wokół noży wirujących więc ją usunęłam.Masa serowa wyszła bardzo gęsta, więc myślę, że bez żelatyny utrzyma tą konsystencję Na wierzch położyłam resztę jagód (ogółem miałam ponad 300g i jeszcze zaleję to wszystko tężejącą galaretką.
    Jeszcze mam pytanie czy całą ubitą kremówkę (te 150g z przepisu)mieszamy razem z masą serowa?Na zdjęciu ubita śmietana jest przecież na wierzchu.Ubiłam 200g śmietany i do sera włożyłam tylko 100g.Resztę chyba też położę na wierzch.
    Na razie czekam aż wszystko stężeje.

    OdpowiedzUsuń

Print