piątek, 13 lipca 2012

Aromatyzowane oliwy

Aromatyzowane oliwy


O właściwościach oliwy z oliwek można by pisać długo.
Przede wszystkim zawiera A, E, D oraz K
Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.
Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia.
Zapewne w każdej kuchni można znaleźć oliwę z oliwek.
Mi nie wystarcza zwykła.
Oliwę z oliwek aromatyzuję papryką, czosnkiem czy rozmarynem.
Świetnie sprawdza się do mięs, pieczywa czy sałatek.
Natomiast do pieczenia ciast najczęściej używam  oliwę z cytryną lub z migdałami.
Aromat przechodzi do ciasta nadając mu niewiarygodny smak.
Taka aromatyzowana przez nas samych oliwa to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. 



Oliwa z oliwek z czosnkiem 

Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, kilka ziaren pieprzu, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Czosnek obieramy, wrzucamy pieprz i zalewamy oliwą z oliwek.
 Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

Oliwa z oliwek z pieczonym czosnkiem

Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Czosnek obieramy i wrzucamy do rondelka. Zalewamy oliwą z oliwek i smażymy na wolnym ogniu 20-30 minut. Studzimy i przelewamy do słoiczka.
  Zamykamy szczelnie pojemnik.


Oliwa z oliwek z rozmarynem

Składniki : butelka 0,5l, kilka gałązek świeżego rozmarynu, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Rozmaryn  zalewamy oliwą z oliwek.
 Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

Oliwa z oliwek z papryką i chilli
 
Składniki : butelka 0,5l, suszone płatki papryki i chilli, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Paprykę i chili wrzucamy do butelki i   zalewamy oliwą z oliwek.
 Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

 Oliwa z oliwek z migdałami

Składniki : słoiczek 0,2l,  100g migdałów w całości, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Migdały wrzucamy do słoiczka i zalewamy oliwą z oliwek.
 Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

Oliwa z oliwek z cytryną

Składniki :  Słoiczek 0,2l, cytryna, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Cytrynę przekrój zalej zimną wodą i odstaw na dobę.
Wyjmij z wody, osusz i zalej oliwą z oliwek.
 Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

Słoiczki powinny być starannie wyczyszczone i wyparzone.
Ilość ziół zależy od intensywności aromatu oliwy. 
Im więcej ziół tym oliwa będzie aromatyczna.  
Dobór ziół, orzechów pozostawiam Waszej inwencji.





20 komentarzy:

  1. Uwielbiam aromatyzowane oliwy - dzięki temu dania zawsze są o wiele bogatsze smakowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale czad!:D wyglądają obłędnie! jak na sklepowej półce:) pięknie to wszystko przygotowałaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Półka czarownicy :D

      Usuń
  3. Uwielbiam takie smakowe oliwy, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię regularnie. Mnie najbardziej smakuje ziołowo-czosnkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Planuję właśnie wykonać ziołowo- czosnkową, ale teraz zaczęłam się zastanawiać też nad migdałową, jakie pyszne sznycle musiałby wyjść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami robię też z orzechów laskowych i rozmarynu. genialnia jest do mięsa.

      Usuń
  6. wspaniałe :) ja robiłam cytrynową, bazyliową i czosnek&chilli. te się ślicznie prezentują w tych przezroczystych butelkach i słoiczkach. intryguje mnie ta z migdałami... takie oliwy są idealne do maczania świeżego kawałka chleba/bułki lub do pysznych, letnich sałatek :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie spotkałem się jeszcze z orzechową oliwą, chyba muszę spróbować :) Robiąc oliwę z chilli używam świeżych papryczek, nie pływają mi po wierzchu, a do tego oliwa szybciej nabiera smaku i pięknego koloru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka oliwa nadaje wspaniały aromat wypiekom.
      Ale również świetna jest do sałatek.
      U nas w Rybniku ciężko dostać świeża papryczkę a po hipermarketowych nie chce mi sie jeździć :P

      Usuń
  8. Ale cudne! Już zapisałam, jak się zaopatrzę w kilka litrow oliwy, to też pokombinuję;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja robiłam ze zwykłym czosnkiem i jest niesamowicie aromatyczna polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjnie wyglądają! Zabieram się za zrobienie jakiejś smakowej i nie mogę się zabrać niestety...

    OdpowiedzUsuń
  11. Do tej pory robiłam tylko z czosnkiem, ale skusiłaś mnie też na zrobienie pozostałych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mocno pachnie oliwą ziołową, ale banerka Domowej spiżarni brakuje. Pozdrawiam i czekam na uzupełnienie.

    OdpowiedzUsuń
  13. a czytałaś o jadzie kiełbasianym?
    miałam robić takie oliwy, ale odpuściłam z tego właśnie powodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadem zaraziles sie wczesniej, od mamusi

      Usuń
  14. Właśnie przygotowuje takie oliwy. I niestety te z czosnkiem nie nadają się do spożycia.Dodatek tych aromatycznych ząbków sprzyja wzrostowi i późniejszemu wytwarzaniu toksyn przez bakterię Clostridium botulinum. Trochę przeczytałam informacji na ten temat,ale już to wyczulam wcześniej, bo oliwa zrobiła się mętna i nabrała kwaskowatego zapachu.Litr oleju do zlewu...Uczymy się na błędach. Ale ta co u Pani z dodatkiem migdałów b. zaciekawiła. Wypróbuje koniecznie. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń

Print