sobota, 21 lipca 2012

Idealne rogaliki

Idealne rogaliki

Pyszne drożdżowe rogaliki.
Świetny podwieczorek dla małych urwisów.

Składniki : 110g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 opakowania suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli,2 szklanki mleka, 5,5-6 szklanek mąki, nutella, 1 jajko do posmarowania.

Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko i dodaj pokrojone masło. Pogrzej tak aby masło się roztopiło ale mleko nie było gorące. Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszaj i wlej mleko z masłem. Połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto.  Uformuj kulę, przykryj ściereczką. Odstaw na 60 minut. Ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części. 
 Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż łyżeczkę nutelli i zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.



46 komentarzy:

  1. Robiłem kiedyś takie rogaliki tylko z serem, znikały ekspresowo :) Ale z tego co pamiętam to piekły się jakoś super szybko, bo nie raz zdążyłem się zagapić i trochę za mocno je "przyrumienić" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Amorku, są jak z obrazka, jak z książki kucharskiej, takie śliczne ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pięknie!A ile mleka?
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, juz uzupełniam
      Wida efekty pisania po nocach :P

      Usuń
  4. Naprawdę wyglądają IDEALNIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Polecam spróbować :)

      Usuń
  5. Jakie równiuteńkie :) Uwielbiam rogaliki w każdej wersji, to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda super ale - ile tego mleka?

    Pozdrawiam
    Lidia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robiłam zazwyczaj z konfiturą, ale z nutellą muszą być równie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszne dzieciaki przepadają za rogalikami :)

      Usuń
  8. Doprawdy przepiękny! Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Wyglądają idealnie. A z wnętrzem wypełnionym nutellą, muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do rogalików przybieram się już jakiś czas, ale jak zobaczyłam je u Ciebie to chyba na prawdę się muszę za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas ! Nie ma na co czekac :P

      Usuń
  11. rzeczywiście idealne, w takich rogalikach można się zakochać, cudne zdjęcia i przecudny, inspirujący blog :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają idealnie i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja dzisiaj też robiłam rogaliki ale z marmoladą! Takie rogaliki są super żeby zabrać w torebkę i schrupać np. w parku :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialne do małych rączej gdzy dzieciaki nie mają czasu na jedzenie. Porywają i uciekaja :P

      Usuń
  14. Śliczne są te rogaliczki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przecudny blog! Z każdym dniem czekam na kolejne przepisy! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :)
      I zapraszam do mnie :P

      Usuń
  16. Piękne! i to orzechowe nadzienie...:)

    OdpowiedzUsuń
  17. mine are nicer by the way :P
    http://www.bakingglory.com/pastries/nutella-rolls/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You're right, your buns are perfect and not mine! You have a brilliant picture :)

      Usuń
  18. Naah don't say that, yours look awesome as well. Makes me wanna bake them again.
    Great job and I love your recipes and pictures.

    OdpowiedzUsuń
  19. Komentowałam już ten wpis, ale trafiłam na Twój przepis na dwóch blogach i chyba również skuszę się na wypróbowanie Twoich rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie , są pyszne i niewiarygodnie miękkie :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Faktycznie idealne. Moja mama piecze podobne, mi jednak nie wychodzi zawijanie:(

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam Panią :) proszę o pomoc w tych drożdżach , robie tyle rzeczy z pani strony ale te suche drożdże to dla mnie czary mary używam świężych więc bardzo proszę tak w nawiasie napisać a teraz proszę mi pomóc jak najszybciej dziękuję mały cukiernik :) pozdrawiam i dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się w najbliższym czasie dopisać brakujące jednostki :)

      Drożdży instant używam z wygody.
      Nie pachną tak intensywnie jak świeże, i nie trzeba robi zaczynu.
      Lenistwo bierze górę :P

      zapraszam na stronę : http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone

      tam jest przelicznik na drożdże świeże.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :)mama mnie nauczyła robić rozczyn więc to nie problem a po drugie świeże drożdże są tańsze :)A rogaliki pyszne a ta pizza rewelacyjna robiłam dzisiaj z mamusią PYCHOTKA :)

      Usuń
    3. Ogromnie się cieszę że smakowało :)
      Gorące pozdrowienia dla mamy co Cię tak dzielnie wspiera :)

      Usuń
  22. chciałam skorzystać z przepisu, zobaczyłam na dole przelicznik drożdży i wszystko pięknie by było gdyby nie to, że nie wiem ile gram miały używane przez Ciebie opakowania drożdży suszonych???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      1 opakowanie drożdży suchych to 7g

      Pozdrawiam

      Usuń
  23. Bake аt 350 for 25 minutes or until tοothpick insеrted in center сomeѕ out clean.
    You can аlso dгaw designs οn the bugs' backs with ketchup or mustard. Now you're
    ready to be сreative with the οutsiԁe of thе cake.


    my web pagе pizza pan alexandria va

    OdpowiedzUsuń

Print