niedziela, 8 lipca 2012

Plecionka serowo-jagodowa

Plecionka serowo-jagodowa

Muszę przyznać że jagody to moje ulubione owoce latem.
Mogłabym je jeść na wszystkie posiłki.
Jagody górą ! 

Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży, 200g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 120g miękkiego masła, 1 łyżeczka soli, 1 jajko do posmarowania.

Składniki masa serowa:  300g twarogu na sernik, 4 łyżki śmietany 30% - 36% , 2 łyżki cukru pudru, 2 szklanki świeżych jagód.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, suche drożdże, sól  - wymieszaj składniki. Wbij jajka do mąki , wlej jogurt i dodaj bardzo miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i  odstaw na 40-50 minut.

Przygotowanie masa serowa : Do miseczki dodaj ser, śmietanę i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki.

Przygotowanie plecionka : Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na środku ciasta rozsmaruj masę serową i posyp jagodami. Po obu stronach potnij boki na równe pionowe paseczki i nakładaj na siebie pod skosem. Plecionkę odstaw na 30 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni. 





32 komentarze:

  1. Kolejny przepis do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę efektownie.
    i do tego z jagodami, ajć! pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody są przepyszne !
      Dziennie wcinam około 3 - 4 szklanek :D

      Usuń
  3. Po zrobieniu sobie czegoś takiego można być pewnym, ze mamy w tym jagody :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie, a osobiście mogłabym zjeść każde ciasto zawierające biały ser:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fenomenalna,efekt jak z katalogów:D:D:D cudnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kusisz tą plecionką, śliczna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! I ta ilość jagód - wspaniała!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow prezentuje się przecudnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna, aż szkoda jej jeść :)
    Może się wreszcie do jagód przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować zrobić z truskawkami i serem albo z nutellą i hmm bananami :)

      Usuń
  10. Prezentuje się idealnie. Dostateczna ilość i jagód i sera. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musze wypróbować bo na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jagody górą, a drożdżowe plecionki to świetne, niesamowicie efektowne i dość proste w wykonaniu wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te najprostsze przepisy smakują najlepiej . Nie dośc że bardzo łatwe do wykonania to nieziemsko pyszne !

      Usuń
  13. Wygląda bosko, przypomniały mi się słodkie bułki z dzieciństwa :) Kiedyś były naprawdę smaczne, nie to co teraz, pełne sztuczności. U mnie zdecydowanie wygrywa jagodowa, wywołuje większy ślinotok niż ta z nutellą ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. 1,5 opakowania suchych drożdży ile to gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam drożdży suchych z oetkera.
      Opakowanie ma 7g.
      Na plecionkę będzie ok 10g.
      Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń
  15. Dziękuję za szybką odpowiedź i biorę się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. witam mam mała prośbę bardzo proszę podać w swoich przepisach przelicznik drożdzy :) suche na świeże ,z pani przepisów korzysta często moja córka i nie zawsze jestem pod ręką aby jej pomóc,dziękuje i pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      postaram się dopisywać przelicznik na drożdże świeże . Wygodniej jest mi używać suszonych ze względu na zapach drożdży. Nie lubię zapachu świeżych.
      Przyjmuję się że 7gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych.
      W tej plecionce wyjdzię około 40g drożdży świeżych.
      Przygotuję post , specjalnie dla Pani córki, o drożdżach suchych i świeżych.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie :))) ona się bardzo cieszy jak ma dla mnie taką słodką niespodziankę :))

      Usuń
  17. Witam,upiekłam mamusi plecionkę wyszła pyszna ale nie taka piękna jak pani ale juz następnym razem zrobie dwie mniejsze ,Pozdrawiam isia córka Moniki a i dziękuje za pomoc w drożdżach :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden problem, Bardzo sie cieszę że smakowało :)
      Cieplutko pozdrawiam mamę i czekam aż mój mały zacznie mi takie prezenty robić cho pewnie się nie doczekam :P

      Usuń
  18. mmm, boska ... ! czekam na jagody!!
    u mnie też kiedyś było drożdżówkowo, co prawda bez jagód, ale poprawię się ;) - zapraszam :)
    http://secondhelpingisnotenough.blox.pl/2013/02/Drozdzowki.html

    OdpowiedzUsuń
  19. beznadziejny przepis, sprawdzilam, umiem piec - pomysl z serem na sernik od poczatku wydawal mi sie dziwny i faktycznie, z takim serem udac sie ciasto drozdzowe nie moze! ściema kompletna, ciekawe jak z tej deseczki (czarno biale zdjecie) bylo przenoszone na blaszke!

    OdpowiedzUsuń
  20. a poza tym widac zakalec

    OdpowiedzUsuń

Print