wtorek, 31 lipca 2012

Odrywany chlebek

Odrywany chlebek 
z serem, musztardą i pietruszką

Węgierską kuchnię charakteryzuje łatwość i prostota dań.
Podobnie jak w Polsce na Węgrzech chleb jest ważnym składnikiem codziennego menu.
Chleb czyli kenyer podawany jest w każdej węgierskiej restauracji bez względu na to, co zamówimy. Świeży, pszenny chleb jadają do wszystkich potraw zaczynając od gulaszy po paprykarze i tokanie. 
Chleb cudownie pasuje do zup i sosów głownie po to aby nie zostało śladu na talerzu.
Chcę zaproponować pyszny chleb z dodatkiem musztardy, sera i natki pietruszki.
Pysznie komponuje się do gulaszu zamiast ziemniaków czy ryżu. 



Składniki : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 2,5-3 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1,5 opakowania suszonych drożdży (11g), 1/2 kostki masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1/3 kostki masła, natka pietruszki, 1 łyżka musztardy delikatesowej, 1 łyżka musztardy francuskiej, 150g sera żółtego startego. 

Przygotowanie : Wlej mleko do rondelka i wrzuć masło (1/2 kostki). Podgrzej tak aby mleko było ciepłe a masło się roztopiło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej mleko z masłem i połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W rondelku rozpuść masło (1/3 kostki) dodaj musztardę delikatesową i francuską oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Ciasto rozwałkuj i  wytnij 4 długie prostokąty. Każdy z nich wysmaruj pastą musztardową i posyp serem. Ułóż paski jeden na drugim i nożem przetnij tak aby powstały kwadraty. Foremkę wysmaruj masłem i postaw pionowo. Układaj kwadraty jeden na drugim. Odstaw na 30 minut i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  





28 komentarzy:

  1. widziałam w wersji cytrynowej, cynamonowej, Twoja wersja wytrawna również niczego sobie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cytrynowej roiłam kiedyś z duuuża ilością lukru. Pyszny był.

      Usuń
  2. Mniam :) Idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brakuje mi słów! wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda a jeśli jeszcze posiada ser to musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zarówno na zewnątrz jak i w środku wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, lubię takie pikantne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki wymiar foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja foremka 12cmX30cm
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź:) Zabieram sie do pracy:) wyjątkowo apetyczny wypiek:) Dziękuję za przepis!

      Usuń
    3. Życzę powodzenia i przede wszystkim smacznego !

      Usuń
  8. Pysznie wyglada! Dodatek musztardy bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciepły z jeszcze ciągnącym serem musi być obłędnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny... aż ślinka cieknie :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. WYgląda niesamowicie pysznie! I z jakimi dodatkami! Bardzo lubię takie chlebki, są bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! To jedyne co jestem w stanie z siebie wydusic! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne, zrobię na kolejną imprezę ogrodową. Myślę, że będzie super komponowało się z daniami z grilla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie ędzie smakował z pieczonymi kiełbaskami czy też z mięskiem z grilla

      Usuń
  14. Ja mega często robię cynamonowy do odrywania, bardzo podobny, tylko bez zagniatania. Uwielbiam urywane wypieki :D, chlebek do wypróbowania, tylko zastanawiam się czy nie rąbnąć jeszcze masła do musztardy. Czy to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko w kwestii smaku. Chlebek w każdym bądź razie nie jest suchy . Zawsze można dołożyć troszkę masła. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Print