środa, 4 kwietnia 2012

Chleb Panda - Chałka Panda

Chleb Panda - Chałka Panda

Już od dłuższego czasu chodziło za mną zrobienie Panda Bread.
Nie wygląda to tak jak w oryginalne ale przynajmniej maluszkowi sprawiłam radochę. 
A nie ma nic ważniejszego niż uśmiech na twarzy dziecka. 

Składniki:  150ml mleka, 500g mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 50dag masła,  aromat waniliowy (łyżeczka), kakao, matcha bądź zielony barwnik spożywczy, opakowanie suszonych drożdży, szczypta cukru, 5 łyżek ciepłej wody.

Przygotowanie: Do kubeczka wsyp drożdże dodaj szczyptę cukru oraz ciepłą wodę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw  na 10-15min tak alby się spieniło. Mąkę przesiej do miski, dodaj spienione drożdże, cukier, stopione i ostudzone masło. Dokładnie wymieszaj. Dodawaj po 1 jajku,  wymieszaj. Wlej ciepłe mleko i zagnieć ciasto. Wyrabiaj 10-15min aż do uzyskania jednolitego ciasta. Podziel ciasto na 3 części nierówne. Największa, białą odstaw. Dwie pozostałe należy zabarwic. Do miski wsyp kakao i 3-2 łyżki ciepłej wody, wrzuć ciasto , dosyp 2 łyżki mąki i połącz dokładnie wszystkie składniki. Tak samo postąp z trzecim kawałkiem ciasta. Tylko zamiast kakao dodaj barwik spożywczy lub zielona sproszkowana herbatę matcha (należny ja rozpuścić tak samo jak w przypadku kakao). Ciasto uformuj zgodnie jak jest na zdjęciu Tutaj . Umieść przygotowana pandę do pieczenia w foremce, posmaruj górę ciasta jajkiem. Ostaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. 







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pandy, to chyba najbardziej pocieszne zwierzęta :)
    Chałka koniecznie do zrobienia po świętach (:!

    OdpowiedzUsuń
  2. urocza :) bardzo fajny pomysł i wykonanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna! Muszę sobie zapisać ten przepis i spróbuję się zmierzyć z ciastem w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast herbaty japońskiej można użyć takiej "typowej" zielonej herbaty jaką można dostać w sklepach?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zwykła zielona herbata nie zabarwi ciasta na zielono. Możesz użyć barwnika spozywczego :)

    OdpowiedzUsuń

Print