sobota, 14 kwietnia 2012

Zapiekanka z łososia, cukinii i ziemniaków

Zapiekanka z łososia, cukinii i ziemniaków


Ta ziemniaczaną zapiekankę z delikatnymi kawałkami łososia zrobiłam niemal od niechcenia z braku pomysłu na coś wykwintnego. Efekt przerósł moje oczekiwania, ponieważ zapiekanka swym smakiem urzekła mnie kompletnie. Postanowiłam podzielić się z Wami moim małym sekretem.


Składniki : 400g fileta z łososia, 5-6 średnich ziemniaków,2 średnie cukinie, 2 łyżki masła, 100ml śmietany kremówki 30%, 1/2 sera camembert, 1 żółtko, sól, oregano.

Przygotowanie : Formę żaroodporną posmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gotować 5 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Łososia obrać ze skóry, usunąć ości, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło , dodać cukinię i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać śmietanę i pokrojony ser camembert. Przyprawić solą. Delikatnie zagotować ciągle mieszając. Odstawić patelnie z ognia i dodać żółtko. Całość wymieszać. Dno formy wyłożyć ziemniakami na to położyć przesmażoną cukinie z serem następnie łososia i ponownie ziemniaki. Posypać oregano.  Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.








5 komentarzy:

  1. Pyszna zapiekanka,w Lidl dostałam świeżego łososia i resztę składników więc zaraz wyczaruję tak rewelacyjne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będzie Ci smakowac :)

      Usuń
  2. Wyszła świetna,łosoś idealnie pasuje do tej zapiekanki tylko ja dodałam jeszcze dwa ząbki czosnku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze że danie smakowało :) Polecam się na przyszłość :P

      Usuń
  3. Jak na coś zrobionego "od niechcenia", przepis ten jest niepokojąco podobny do tego: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zapiekanka_z_cukinia_ziemniakami/przepis.html

    OdpowiedzUsuń

Print