wtorek, 10 kwietnia 2012

Schab faszerowany białą kiełbasą

Schab faszerowany białą kiełbasą


Święta Wielkiejnocy bez potraw naszej polskiej kuchni, to jak zima bez śniegu.
 Na Wielkanocny poniedziałek wyczarowałam schab nadziewany białą kiełbaską. 
Taka odmiana od wysłużonych już suszonych śliwek.
 Mięsko wyszło idealnie, harmonijnie komponując się ze smakiem śląskiego żurku.


Składniki: 1-2 sztuki kiełbasy białej (w zależności od wielkości schabu i białej kiełbasy), 700g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, oliwa z pestek winogron, pieprz, majeranek, sól.

Przygotowanie : Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przytrzymaj schab i wbij nóż w środek schabu, przepijając do na wylot. Do powstałej kieszonki wsadź białą kiełbasę. Czosnek obierz i utrzyj w moździerzu razem z pieprzem i solą. Dodaj majeranek i wymieszaj. Schab nasmaruj oliwą i wmasuj w mięso papkę z czosnku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/5 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.






2 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł! Kiełbasa była już podgotowana tak? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ja dałam biała kiełbasę parzoną.

      Usuń

Print