sobota, 21 kwietnia 2012

Bezowe pieczarki

Bezowe pieczarki




Czasem pozory mylą i mój Kubuś, na widok tych bezowych pieczarek powiedział "fuj", 
ale gdy tylko się przemógł i ich skosztował kręcenie nosem zamieniło się w "mama pycha". 
Mały bezowy skarb o smaku Nutelli sprawił, że na chwilę pieczarki stały się jego ulubionym rarytasem.

Składniki: 250g cukru pudru. 4 białka, sól, krem Nutella, kakao.

Przygotowanie: Ubij białka na sztywno z szczyptą soli.Do ubitych białek dodawaj partiami cukier puder, cały czas miksując. Masę białkową przełóż do rękawa dekoracyjnego i wyciskaj kapelusze pieczarek i nóżki. Całość piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 140 stopni. Bezy ostudź. Dół kapelusza posmaruj kremem Nutella i "przyklej" do nich nóżki. Jeśli chcesz aby pieczarka stała należy odkroić końcówkę.Całość posyp kakao.





4 komentarze:

  1. Fajniutkie, świetnie to wymyśliłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi, ależ rewelacja! Weszłam z myślą, aby Cię zaprosić do dodania wpisu do akcji pieczarkowej i się zdziwiłam ;) Na zdjęciu wyglądają jak prawdziwe pieczarki!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł..gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wooow! Po prostu zapierają dech :-)
    Na imprezy - idealne, jestem pewna że większość gości (zwłaszcza płci żeńskiej) najpierw nie mogłaby oderwać od nich oczu a potem błagałaby o przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Print