piątek, 20 kwietnia 2012

Mini pancakes bananowe


Mini pancakes bananowe 

Pancakes zawsze smakują wyśmienicie, ale podstawa to dodatki, które nadadzą całości charakter i smak. Dzisiaj skusiłam się na świeże truskawki i banany, okraszone roztopioną czekoladą i lekką nutą bitej śmietany. Połączenie iście przewrotne, ale smaku takich pancakes nie zapomnę długo.
Bardzo lubię tak rozpoczynać dzień ! 
Składniki : 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 1 1/4 szklanki maślanki, 1 jajko, 1 dojrzały banan.

Przygotowanie: Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miseczki wlej maślankę i dodaj jajko wymieszaj. Do mąki wlej maślankę z jakiem, wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj banany pokrojone w cienkie plasterki i delikatnie wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką obiadową. Smaż na średnim ogniu. Przewracaj na drugą stronę gdy na powierzchni pokażą się pęcherzyki.






9 komentarzy:

  1. Apetyczne i z truskawką!:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojaaa, aż się proszę o spałaszowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie podane. I jak tu odmówić takiej pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. ojejku, jakie urocze. i naprawdę, podane w niebanalny, uroczy sposób. świetna sprawa dla dzieciaków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre i ciekawy sposób na wykorzystanie banana ,,niepierwszej świeżości,,
    Zrobilam wieczorem i czekają na jutro na śniadanie -mam nadzieję źe nie stracą smaku
    Jakaś odmiana w zestawie śniadaniowym Spóbowałam cieplutkie i są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam że tak późno masz ochotę gotować :)

      Chylę pokłony :P

      Usuń

Print