piątek, 6 kwietnia 2012

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Uwielbiam smak prawdziwej włoskiej pizzy, ale przed zrobieniem jej zawsze odstraszało mnie to, że przygotowanie jej zajmuje tyle czasu a efekt nie zawsze jest taki jak bym sobie tego życzyła.
 Tak było aż do dziś kiedy odkryłam ten o to przepis.
 Pizza rozpływa się w ustach a jej smak i zapach wręcz elektryzuje.
 Moja kuchnia na chwilę stała się La Cucina Italiana

Składniki : 1 opakowanie suchych drożdży, szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody, 3 szklanki mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, 1 puszka pomidorów krojonych, kulka mozzarelli, cebula, 10 plastrów żółtego sera gouda, garść kukurydzy, garść czarnych oliwek, rukola.

Przygotowanie : Do kubka wsyp drożdże, dodaj szczyptę cukru i 4 łyżki ciepłej wody. Ostaw na 10-15minut. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wolej wodę i dodaj zaczyn z drożdży. Wszytko dokładnie wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto ręką, gdy będzie bardzo klejące możesz dodać 2-3 łyżki mąki dodatkowo. Ciasto musi być elastyczne. Uformuj kulę, wrzuć do miski, nakryj ściereczką i odstaw na 40-50minut. Mozzarellę, oliwki i cebulę pokrój na cienkie plasterki. Podziel ciasto na 3-4 części w zależności do wielkości patelni. Rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej suchą patelnie na średnim ogniu i połóż placek. Po około 3-4 minutach przewrócić na drugą stronę , ściągnij z ognia i szybko zacznij układać składniki - pomidory z puszki rozsmaruj po całym placku, połóż parę plasterków mozzarelli, cebuli, wrzuć kukurydze i oliwki, połóż ser gouda i ponownie odstaw patelnię na ogień. Przykryj patelnię. Smaż na średnim ogniu 5-6 minut. Pizze wyłóż na talerz i udekoruj liśćmi rukoli.




6 komentarzy:

  1. No tego jeszcze w mojej kuchni nie było! :) A wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny pomysł, zapisze sobie.
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową, bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie i szybko - podoba mi się!
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. La cucina italiana powiadasz? Biorę w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dużo wychodzi pizzy z tego przepisu? i czy będzie dużą różnicą jeśli zamiast suchych użyje świeżych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło, Wychodzi 2 pizze ok 22-25 cm.
      Nie ma różnicy jakich drożdży użyjesz. Ze świezych przygotuj wcześniej zaczyn.

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print