wtorek, 26 listopada 2013

Gulasz z pieczarkami i kluseczkami

Gulasz z pieczarkami i kluseczkami 


Składniki :
  • 400-500g mięsa wieprzowego na gulasz, 
  • 1 cebula, 
  • 200-300g pieczarek,  
  • 2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie (4kuleczki), 
  • 2 szklanki bulionu, 
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 łyżka śmietany. 
Przygotowanie :


Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i posyp mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 40-50 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.


Składniki :
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • mąka do posypania
Przygotowanie :


Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj w palcach podłużny kształt.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.

Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.

4 komentarze:

  1. doskonałe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam takie dania na jesienne obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, tylko ja zrobię ze świderkami, bo za tym makaronem jakoś nie przepadam..

    Pozdrawiam, Kinga

    OdpowiedzUsuń

Print