środa, 20 listopada 2013

Filet z indyka faszerowany dzikim ryżem i żurawiną

Filet z indyka faszerowany 
dzikim ryżem i żurawiną

Przepyszna rolada z indyka z miodową nutką.
Jest idealna na rodzinny obiad.

Składniki :
  • 1 mały filet z indyka
  • 100g suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki miodu
  • 100g dzikiego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • mak
  • olej do smażenia

Przygotowanie :

Dziki ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Chwilę posmaż i dodaj pokrojony drobno seler naciowy. Posmaż razem całość.Dodaj żurawinę i miód. Wymieszaj składniki. Mięso opłucz, przekrój na pół. Oprósz solą i pieprzem. Do miski przełóż farsz. Dodaj ugotowany ryż i dopraw do smaku. Wbij jajko i wymieszaj składniki. Farsz rozłóż na mięsie i zwiń w roladkę. Posyp makiem. Podsmaż na patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełóż do foremki. Przykryj folią i włóż do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut.

4 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie i na pewno jest smaczny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalne nadzienie. Lubię żurawinę i to może być naprawdę pyszne, mięso przełamane jej kwaskowatym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne dla oczu połączenie. A smakowo pewnie też cudne.

    OdpowiedzUsuń

Print