poniedziałek, 4 listopada 2013

Gulasz wołowy z kluseczkami

Gulasz wołowy z kluseczkami



Składniki :
  • 400-500g mięsa wołowego na gulasz, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie (4kuleczki),
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki mąki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie : 

Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i posyp mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, seler, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 40-50 minuty co jakiś czas mieszając.  Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. 


Jeśli chcesz aby mięso wołowe było miękkie - włóż 1/2 kiwi na 10 minut do gotującego się gulaszu.


Składniki :
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • mąka do posypania
Przygotowanie :

Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj w palcach podłużny kształt.

Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.

Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.

6 komentarzy:

  1. Cudne, jesienne danie. A triku z kiwi nie znalam!

    OdpowiedzUsuń
  2. 40 - 50 godziny ??? najdłużej gotowany gulasz wszechczasów :D.... domyślam się, że miało być minuty ;) Uwielbiam takie dania... wypróbuję z tymi kluseczkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są efekty pisania w nocy postów :D

      Życzę smacznego :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print