wtorek, 22 marca 2016

Sernik łaciaty

Sernik łaciaty


Składniki :
  • 250g miękkiego masła,
  • 1 jajko L,
  • 220g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 450g mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj składniki. Wbij jajko i dodaj pokrojone masło. Dokładnie połącz składniki. Ciasto uformuj w kulę. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.

Składniki sernik : ( składniki w temperaturze pokojowej )

  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 150ml gęstej śmietany. ( użyłam 18% )
 Przygotowanie sernika :

Do miski przełóż ser, śmietanę i zmiksuj. Wbijaj po jednym jajku nie przerywając miksowania. Wsyp cukier i budyń. Dokładnie połącz składniki.  

Wyciągnij ciasto z lodówki i 3/4 części rozwałkuj. Przełóż  do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód kakaowego ciasta wlej sernik. Na górze ułóż resztę ciasta. ( Możesz ją rozwałkować i przy pomocy foremek do ciastek wyciąć kształty. U mnie kółka )

 Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.



7 komentarzy:

  1. Czy mogę prosić o podanie wymiarów blaszki?
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ( blaszka 28 cm x 35 cm )

      Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Dziękuję! Właśnie zabieram się za niego :-)
      Wesołych Świąt!
      Dorota

      Usuń
  2. Super! Takiego sernika jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witan. 450g mąki to 3 szkl?

    OdpowiedzUsuń

Print