Sernik łaciaty
Składniki :
- 250g miękkiego masła,
- 1 jajko L,
- 220g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 450g mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj składniki. Wbij jajko i dodaj pokrojone masło. Dokładnie połącz składniki. Ciasto uformuj w kulę. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Składniki sernik : ( składniki w temperaturze pokojowej )
- 1 kg twarogu na sernik,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 150ml gęstej śmietany. ( użyłam 18% )
Do miski przełóż ser, śmietanę i zmiksuj. Wbijaj po jednym jajku nie przerywając miksowania. Wsyp cukier i budyń. Dokładnie połącz składniki.
Wyciągnij ciasto z lodówki i 3/4 części rozwałkuj. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód kakaowego ciasta wlej sernik. Na górze ułóż resztę ciasta. ( Możesz ją rozwałkować i przy pomocy foremek do ciastek wyciąć kształty. U mnie kółka )
Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.
podobne ciasto do Isaury:)
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić o podanie wymiarów blaszki?
OdpowiedzUsuńDorota
( blaszka 28 cm x 35 cm )
UsuńPozdrawiam !
Dziękuję! Właśnie zabieram się za niego :-)
UsuńWesołych Świąt!
Dorota
Super! Takiego sernika jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWitan. 450g mąki to 3 szkl?
OdpowiedzUsuńokolo 500g
Usuń