Gulasz z szynki wieprzowej
Składniki
:
- 400-500g szynki wieprzowej bez kości,
- 1 cebula,
- 4 marchewki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4kuleczki),
- bulion,( tak aby przykryło mięso )
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
Przygotowanie
:
Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i
oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i
przełóż na talerz. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na tym samym tłuszczu co mięso. Ponownie wrzuć
mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie ipaprykę . Duś pod przykryciem przez 40-50 minut co jakiś
czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorące.
Tak się zastanawiam czy to nie wyjdzie słodkie z taką ilością marchewki:)?
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki gulasz, danie iście jednogarnkowe, smacznie, prosto i...nie trzeba długo sprzątać ;)
OdpowiedzUsuń