czwartek, 10 marca 2016

Gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz z szynki wieprzowej 



Składniki : 
  • 400-500g szynki wieprzowej bez kości, 
  • 1 cebula, 
  • 4 marchewki,
  •  1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie (4kuleczki), 
  • bulion,( tak aby przykryło mięso )
  •  sól, pieprz, 
  • olej do smażenia, 

Przygotowanie : 
 
Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na tym samym tłuszczu  co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie ipaprykę . Duś pod przykryciem przez  40-50 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Podawaj gorące. 


2 komentarze:

  1. Tak się zastanawiam czy to nie wyjdzie słodkie z taką ilością marchewki:)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki gulasz, danie iście jednogarnkowe, smacznie, prosto i...nie trzeba długo sprzątać ;)

    OdpowiedzUsuń

Print