niedziela, 13 marca 2016

Mini krokiety ziemniaczane

Mini krokiety ziemniaczane 


 
Składniki :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.
 Przygotowanie placuszki :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.



Dodatkowe składniki :

  • 2 rozbełtane jajka,
  • bułka tarta,
  • olej.
Przygotowanie : 

 Na dłoni uformuj niewielki placuszek z
masy ziemniaczanej. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

1 komentarz:

Print