sobota, 21 grudnia 2019

Ciastka orzeszki z kremem

Ciastka orzeszki z kremem 




Składniki : 
  • 3 szklanki mąki,
  • 250g masła,
  • 2 jajka L,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto.  Włóż do lodówki na 1 godzinę.  

Nagrzej maszynkę do orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki ciasta. Włóż do maszynki i piecz do momentu same będą same będą odskakiwać z foremki.

Składniki krem orzechowy :
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 szklanka gorącego mleka,
  • 200g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru. 
Przygotowanie :

Do gorącego mleka wsyp orzechy. Odstaw na godzinę. Odcedź na sitku. Masło z cukrem pudrem zmiksuj mikserem na puszystą masę. Dodaj orzechy.  Dokładnie połącz składniki.

Każdą ``skorupkę`` orzeszków napełnij farszem orzechowym. Zlep ze sobą dwie połówki.

Ciasteczka przechowuj w lodówce. 

1 komentarz:

Print