środa, 13 listopada 2013

Pierniczki (do leżakowania)

Pierniczki (do leżakowania)

Są takie przepisy na piernik i pierniczki,  które wymagają czasu by smakowały nieziemsko i w 100% oddawały zapach świat. Właśnie taki jest ten przepis. 
Pierniczki są pyszne dopiero po 2-3 tygodniach od przygotowania.

Składniki :
  • 200ml płynnego miodu
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 250g cukru
  • 250g miękkiego masła
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • jajko do posmarowania pierniczków
Przygotowanie :

 Masło utrzyj z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Ubij kremówkę, dodaj do masy maślanej i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniataj ciasto.  Uformuj kulę i owiń w folię. Włóż do lodówki na na 5-8 godzin. Rozwałkuj ciasto, posypując blat mąką. Wykrawaj foremkami pierniczki. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 13-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniczki ostudź i włóż do pojemnika. Szczelnie zamknij, nie podjadaj ! :)
Pierniczki będą pyszne po 2-3 tygodniach. 


11 komentarzy:

  1. Ciasto na piernik może leżakować w moim domu długo, ale już upieczone pierniczki... musiałoby ich być duuużo, żeby coś utrzymało się 2-3 tygodnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanko, dużo pierniczków wychodzi z tych proporcji? :)
    pozdrawiam serdecznie, ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ciepło,

    Dośc trochę wychodzi tych pierniczków. Z małym wykrawaliśmy mniejsze kształty.
    na 4-5 razy pierliśmy na blaszce z piekarnika.

    Pozdrawiam, Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za odpowiedź, w takim razie upiekę z połowy porcji, bo chcę w tym roku wypróbować kilka przepisów i mimo iż wiem, że pewnie byśmy i tak zjedli wszystko, to z drugiej strony jakiś umiar musi być :)
      pozdrawiam, ola

      Usuń
  4. ani się obejrzymy a faktycznie spadnie śnieg i będzie bardzo świątecznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie tak wyczekiwać czegoś :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli wyglądają tak przepysznie, jak na zdjęciu, to punkt "nie podjadaj" będzie wyjątkowo ciężki do zrealizowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. chętnie bym zrobiła, bo jeszcze nigdy nie robiłam, a fajna to zabawa i doświadczenie. i przede wszystkim smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabawa świetna, ja robię co roku z moim 7-letnim synem-a robimy to chyba od 5 lat;););)Niesamowite jest to, że co roku jak zaczyna się robić zimno synio pyta:"mamo kiedy będziemy robić pierniczki"?????To jest magiczne!!!Oczywiście zawsze trzeba zrobić porcję więcej z przeznaczeniem na zjedzenie w trakcie pieczenia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno pytanie....to "miękkie masło"to ma być masło 100% czy można je zastąpić margaryną do pieczenia????A śmietana kremówka-chodzi o 30%-36% czy kremowa 18% wystarczy???Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ciepło, Masło śmiało można zastąpić margaryną. a co do śmietanki ja użyłam śmietanki 30% z zotta. Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print