sobota, 3 sierpnia 2013

Pulpety w kremowym sosie serowym

Pulpety w kremowym sosie serowym



Składniki : 
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego, 
  •  cebula,
  •  czerstwa mała bułka, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • jajko,
  •  bulion warzywny, 
  • 200g serka topionego śmietankowego, 
  • 2 ząbki czosnku
  •  sól, 
  • pieprz, 
  • świeży tymianek, 
  • oliwa do smażenia, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki mąki.



Przygotowanie :
 Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśnięta bułkę. Wbij jajko i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj niewielkie kuleczki i obtocz w mące. Pulpety smaż na oliwie. Do rondla wrzuć pokrojony czosnek i cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas mieszając. Podlej bulionem, dodaj serek topiony i dopraw solą i pieprzem. Do sosu śmietankowego wrzuć wcześniej przygotowane pulpety. Duś całość około 10 minut. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek. 
Jeśli sos będzie mało gęsty dodaj na koniec 2 łyżki mąki. 

6 komentarzy:

  1. Wyglądają mega apetycznie !!

    OdpowiedzUsuń
  2. za takie przepisy uwielbiam Twój blog :***

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne te pulpeciki !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jakim sosie pieczarkowym jest mowa w opisie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką śmietanę? ;) W składnikach nie ma jej wymienionej

    OdpowiedzUsuń

Print