piątek, 4 stycznia 2013

Wołowina z żurawiną

Wołowina z żurawiną

Jedno z dań które robi się samo.
Dzięki żurawinie delikatnie wyczuwa się słodki smak.


Składniki : 500g wołowiny na gulasz, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 szklanki bulionu, garść żurawiny, 1 łyżka cukru.

Przygotowanie : Mięso pokrój na mniejsze części. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone mięso oraz cebulę. Podsmaż chwilę co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, wino oraz dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Duś na wolnym ogniu 1 - 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj żurawinę i podgotuj jeszcze z 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.




Koniecznie zobacz inną propozycję na gulasz :




2 komentarze:

  1. Pyszne i oryginalne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. o, spodobało mi się złożenie wołowiny z żurawiną w jedno danie.
    i masz piękną zastawę, tak na marginesie.

    OdpowiedzUsuń

Print