poniedziałek, 6 marca 2017

"Sernik" z jogurtów greckich

"Sernik" z jogurtów greckich 


Składniki spód ciasta : ( blacha 36 cm x 22 cm )
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 120g masła,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 żółtka.
Przygotowanie :

 Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wrzuć żółtka. Dokładnie połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i włóż do blachy. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut.


Składniki masa jogurtowa : ( w temperaturze pokojowej )
  • 3  jogurty greckie po 400g,
  •  8 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki stopionego masła,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • szczypta soli.
 Przygotowanie :

 Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami jogurt. Wlej masło oraz wsyp budyń. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Połącz pianę z masą jogurtową. Ciasto wylej na podpieczony spód. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury  160 stopni i piecz przez 60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiach od piekarnika.  

 

3 komentarze:

  1. Czy konieczne jest podpiekanie spodu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo taki lubię, jest cudownie delikatny :)

    OdpowiedzUsuń

Print