wtorek, 7 marca 2017

Gofry z ziemniaków

Gofry z ziemniaków 

 Składniki :
  • 200g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 250g mąki,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 150ml mleka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 50g rozpuszczonego masła.
 Przygotowanie :

Do miski wsyp cukier, mąkę i drożdże. Dodaj ziemniaki oraz wbij jajka. Wlej ciepłe mleko i masło. Wszystko dokładnie zmiksuj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Rozgrzej gofrownicę. Nałóż łyżką ciasto i smaż aż będą złote. 

8 komentarzy:

  1. Też robiłam takie gofry z gotowanych ziemniaków - pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie spróbować, bo przepis wygląda obiecująco. Lecę rozgrzewać mojego dezala i do dzieła! Zawsze to jakaś odmiana, bo ziemniaczanych gofrów nigdy nie próbowałam, a już od dziewczyn z pracy słyszałam, że są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. zapewne trzeba je dodać! tak trudno się domyślić??

      Usuń
  4. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z tymi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń

Print