wtorek, 21 marca 2017

Ziemniaczane krokieciki

Ziemniaczane krokieciki 


Składniki :
  • 500g ugotowanych ziemniaków, ( mogą być z poprzedniego dnia )
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 60g mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Ziemniaki rozgnieć w prasce. Dodaj masło i żółtka. Wsyp mąkę, sól, pieprz i natkę pietruszki. Dokładnie połącz składniki. Uformuj wałek i podziel na mniejsze części. W dłoni uformuj krokieciki. Obtocz w białku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż krokieciki na złoty kolor.

2 komentarze:

  1. uwielbiam....i od razu przypominają mi się takie kotleciki z dodatkiem sera białego i polane sosem pomidorowym ....smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kotleciki, ale nigdy nie dawałam masła.Wydaje się go sporo jak na 500 g ziemniaków.Co nam daje masło w tym przepisie ?

    OdpowiedzUsuń

Print