wtorek, 29 listopada 2016

Schab w sosie z wędzonych śliwek

Schab w sosie z wędzonych śliwek 


Składniki :
  • 6 kotletów schabowych bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • olej do smażenia,
  • 6-8 szt śliwek wędzonych,
  • bulion, ( tak aby zakrywał mięso - około 2 szklanek )
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie :

Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i smaż schab z dwóch stron. Wlej bulion i wrzuć śliwki. Duś 30-40 minut na wolnym ogniu. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę . Smaż parę minut cały czas mieszając aż zasmażka będzie złotego koloru. Gorący sos wlej do zasmażki i energicznie mieszaj żeby nie powstały grudki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso przełóż do sosu.  

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

1 komentarz:

  1. jaki świetny pomysł na sos z wędzonych śliwek:)

    OdpowiedzUsuń

Print