niedziela, 27 listopada 2016

Puszysta rolada z gruszkami

Puszysta rolada z gruszkami


Składniki :
  • 4-5 szt gruszek,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 jajek L,
  • 100g mąki,
  • 70g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Gruszki obierz i pokrój na drobną kostkę. Skropl sokiem z cytryny. Posyp brązowym cukrem  Formę  wyłóż papierem do pieczenia. Wlej olej i rozprowadź po całej powierzchni. Na blaszce ułóż gruszki.

Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier i dodaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.

Ciasto wylej na gruszki i równomiernie rozsmaruj. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt.  Ponownie przewróć biszkopt i zwiń w roladę.

5 komentarzy:

  1. Mmmm, pychotka!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do takiego deseru super pasuje herbatka w dobrym smaku koniecznie na zdrowej filtrowanej wodzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychaa!:) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Print