czwartek, 1 października 2015

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem 


Składniki ciasto :
  • 600g mąki ,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • sól,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 50g miękkiego masła,
  • masło do posmarowania pasztecików.
 Składniki mięso :
  • 75 dag gotowanego mięsa , ( np. karczku bez kości )
  • 1 jajko, 
  • 2 cebule, 
  • 2 łyżki tłuszczu, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • tymianek, 
  • lubczyk.

 Przygotowanie :

Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę.  Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.


Mięso zmiel. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszaj dokładnie składniki.



Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu mięsnego. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



2 komentarze:

  1. Idealny dodatek do barszczu czerwonego. Na zdjęciu chyba sezam widzę, dobrze, że w przepisie go nie ma, bo nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie pasowałyby do barszczu, który uwielbiam :) PS. Mega fotka! Aż mam ochotę włożyć rękę do monitora i poczęstować się jednym pasztecikiem :)

    OdpowiedzUsuń

Print